Physics Chapter 11 - Picture Problems

 Front - Picture & Question Back - Answer 1. Using this distance - time graph, calculate the average SPEED. f o l d 1. S = ?      D=60km       T=4hr S = D/T S = 60 km / 4hr S = 15 km/hr 2. Using this distance - time graph, explain the relative speeds of A, B, & C. f o l d 2.     a) Fast speed (steep line)     b) No distance covered = 0 km/h (horizontal line)     c) Moderate speed (medium slope to line) 3. Part #1: Calculate the speeds of segments A, B, & C. Part #2: What is the total average speed of the trip? f o l d 3. a) 12m / 6s = 2m/s     b) 0 m / 8s = 0 m/s     c) 4m / 4s = 1m/s Part #2:  16m / 18s = 0.89 m/s 4. a) What is the total distance covered? b) What is the total time spent? c) What is the average speed for the entire trip? 4. a) 14km + 12km + 15km + 11km = 52km b) 12min + 8min + 9min +15min = 44min c) 52km / 44min = 1.18 km/min 5. Calculate the average speed of the trip. f o l d 5. S = ?      D = 180cm     T = 8h S = D / T S = 180 cm / 8h S = 22.5 cm/h 6. Using this data chart as your model of collected data, what is the missing number in the Distance column? f o l d 6. Each of the distances are 45 cm apart. The missing number should be 90 + 45 = 135. 7. What is the acceleration shown on a) Line segment A-B, b) Line segment B-C, and c) Line segment C-D? f o l d 7. (FV - OV) / T = A a) (30m/s-10m/s)/100s = 0.2 m/s/s b) (30m/s - 30m/s)/50s = 0 m/s/s    (no acceleration) c) (5m/s-30m/s)/50s = - 0.5m/s/s    (notice the negative sign) 8. If this is a graph showing a straight line for speed versus time, what does it say about acceleration? f o l d 8. Since the speed is increasing at a constant rate (straight line), then you do have acceleration. 9. a) Which line segments show positive acceleration? b) Which line segments show negative acceleration? f o l d 9. Lines A and B show positive acceleration.  Line C shows that you are slowing down and thus acceleration would be a negative number. 10. A plane takes 3 hours to cover 750 km. What is the SPEED of the plane? f o l d 10. S = ?     D = 750km      T = 3 hr S = D / T S = 750 km / 3 hr S = 250 km/hr 11. A bullet train covers 354 kilometers in 2 hours. What is its average SPEED? f o l d 11. S = ?     D = 354 km    T = 2 hr S = D / T S = 354 km / 2 hr S = 177 km/hr 12. The dragster takes 5 seconds to reach a velocity of 250 km/hr. What is its acceleration? f o l d 12. A=?   FV=250km/hr   OV=0km/hr   T=5sec A = (FV-OV)/T A = (250 km/hr - 0 km/hr)/5s  A = 50 km/hr/s 13. Your new sports car can reach 150 km/hr in 4.5 seconds. What is its acceleration? f o l d 13. A=?   FV=150km/hr   OV=0km/hr    T=4.5s A = (FV-OV)/T A = (150km/hr - 0km/hr) / 4.5s A = 33.33 km/hr/s 14. The hydrofoil speedboat covers an 8 km course in 0.09 hours. What is its average speed? f o l d 14. S = ?      D = 8km     T = 0.09hr S = D / T S = 8km / 0.15hr S = 88.89 km/hr 15. At what SPEED is a plane traveling if it covers 1,786 kilometers in 1.5 hours? f o l d 15. S = ?      D = 1786 km      T = 1.5hr S = D / T S = 1786 km / 1.5 hr S = 1190.67 km/hr 16. The bicycle racer increased his velocity from 0.0 m/s to 9 m/s in 8s. What is his acceleration? f o l d 16. A=?  FV=9m/s   OV=0m/s   T=8s A = (FV-OV)/T A = (9m/s - 0m/s)/8s A = 1.13 m/s/s 17. A millipede decreases its velocity from 0.23 m/min to 0.15 m/min in 2 minutes. What is its acceleration? f o l d 17. A=?  FV=0.15m/min    OV=0.23m/min    T=2min A = (FV-OV) / T A = (0.15m/min - 0.23m/min) / 2min A = 0.04 m/min/min 18. Sara covers 46 meters on her skateboard in 4 minutes.  What is her SPEED? f o l d 18. S = ?     D = 46m    T = 4 min S = D / T S = 46m / 4min S = 11.5 m/min 19. A fly travels 3 meters from the kitchen door to a donut on the countertop in 5 seconds. What is its SPEED? f o l d 19. S = ?    D = 3m    T = 5 s S = D / T S = 3m / 5s S = 0.6 m/s 20. Your new go-cart can cover 3km in 7 minutes. What is its top SPEED? f o l d 20.  S = ?    D = 3km     T = 7 min S = D / T S = 3 km / 7 min S = 0.43 km/min .... or .... 25.71 km/hr (To get the km/hr you have to multiply the .43 km/min by 60)